Thursday, January 5, 2012

Doh roti asas dan cinnamon rolls



Resepi Doh Roti Asas

400 gm tpg roti
100 gm tpg gandum
5 sdb gula
2 sdb majerin
1 sdb shortening
1 sdb susu tepung
1 sdb yis
1 sdt garam
200 ml air
1 bj telur (dikacau dengan garpu dan tinggalkan sedikit utk glis atas doh roti)

Cinnamon roll
** 1 sdb serbuk kulit kayu manis
1 sdb butter
kismis

Cara-cara
Campurkan semua bahan kecuali majerin dan shortening.
Uli hingga menjadi doh yang kenyal. tambahkan majerin dan shortening dan uli hingga jadi doh yang licin dan tidak mudah koyak.
(sy uli guna Breadmaker selama 30 min)

Doh yang telah siap licin dibiarkan pada suhu bilik (seeloknya di tempat yg agak panas) sehingga ia naik 2 kali ganda.
Tumbuk doh untuk keluarkan udara dan barulah dicanai bentuk empat segi.
Taburkan serbuk kulit kayu manis,butter dan kismis.
Gulung doh hingga ke hujung.
Potong setebal 3-4 cm dan aturkan dalam dulang pembakar.
Biarkan doh naik 2 kali ganda.
bakar pada suhu 190-200 celcius selama lebih kurang 8-10 min

1 comment:

  1. assalam Ummi...
    bersua lg kat blog...
    sedap makan roti buatan sendiri kan

    ReplyDelete