Tuesday, January 3, 2012

Talam Keladi

Assalamualaikum wbt...
cuban kali pertama untuk kuih talam..tp agak kurang berjaya..sbb tekstur kuih talam ni agak lembik (sepatutnya lembut..hihihi)
bukan salah resepi,tangan yang membuatnya tu yg kurang skill talam-menalam nih!!
kena cuba dan terus cuba barulah menjadi kan..

Resepi dr Buku Steamed Cakes dr Chef Zubaidah Che Pa

talam Keladi

Lapisan bawah
Bahan A
200 gm tepung beras
20 gm tepung ubi
1 1/2 tsp garam
300 ml santan
700 ml air

Bahan B
200 gm keladi
Potong kiub,kukus 5 minit dan warnakan sikit dengan pewarna ungu

Cara-cara
1. Bancuh semua bahan A
2. Tapis dalam periuk. Masak hingga naik wap dan masukkan bahan B.
3. Kacau sekejap dan tuang kedalam loyang (10X10)
4. Kukus 25 minit,api kuat,x perlu lap.

Lapisan Atas
100 gm tepung gandum
250 gm gula kaster (sy guna gula biasa)
5 bj telur (sy guna 3 bj )
200 ml santan
400 ml air
pewarna ungu
1/4 sdt garam

Bancuh semua bahan dan tapis.
Masak hingga naik wap dan tuang ke dalam loyang.
Kukus lagi 30 minit dengan api sederhana (sy lap penutup setiap 5 minit)

2 comments:

  1. cantik warna talam nya.. senada dengan bunga nya.. btw salam kenal dari melly.. ;)

    ReplyDelete
  2. hai melly..salam kenal juga...aceli kaler ungu tu ter over sikit..kebetulan plak lebih kurang ngan kaler bunganya..terima kasih ya

    ReplyDelete