

Bun recipe( Agnes Chang)
400 gm tepung roti
100 gm tepung gandum
1 sdt bread improver (kalau ada)
10 gm susu tepung
1 sdt garam
1 sdb yis kering
100 gm gula castor
1 bj telur
220 ml air
75 gm butter/majerin
campurkan semua bahan kecuali butter
Uli hingga menjadi doh yang kenyal dan tambah butter
biarkan doh naik dua kali ganda.
Bahagikan kepada dua.
satu bahagian dibiakan kosong
satu bahagian lagi ditambah sedikit serbuk koko dan coklat emulco.
Chocolate Filling (Kak Nor)
250 gm susu cair
180 ml air suam
180 gm gula castor
60 gmkoko
60 gm tepung jagung
1 sdb tepung gandum
60 gm butter
esen vanila
Campurkan semua bhn kecuali butter dan esen vanila
kacaukan di atas api hingga pekat baru tambah butter dn esen vanila.
Ambil sedikit doh dan masukkan filling coklat dan susun di dalm loyang
Biarkan doh naik sekali ganda .
sapukan campuran telur dan air di atas roti. sapukan pd satu arah saja.(utk elakkan roti keras)
bakar selama 15-20 min pada 180 celcius
setelah masak,sapukan butter/majerin di atas roti utk mendapat roti yang berkilat.


No comments:
Post a Comment