Monday, December 12, 2011

Durian butter sponge



Durian Butter Sponge (Alex Goh)
Bahan-bahan

A:340 gm tepung sponge mix
5 bj telur
1 sdt ovalet (sy saja-saja tambah)

B:100gm isi durian ( sy bubuh lebih)
60 gm air

C 110gm butter cair

D Butter cream

Cara-cara
Pukul A dengan kelajuan tinggi hingga pekat
tambah B dan terus putar hingga ringan dan gebu.
tambah C dan kaup balik adunan hingga rata.
Tuangkan adunan dalam loyang 4 segi 40 X 25 X 3 cm (gris dan lapikkan dengan kertas minyak)
Bakar pd 190 celcius selama 20 min

Bila kek sudah masak terus terbalikkan di atas jaring dan biarkan sejuk.
Bila sejuk,potong kek kepada dua bahagian.
setiap bahagian tadi di hiris secara melintang kepada 4 lapis (if posible..sy hanya giris kepada 2 lapsan )
sapukan butter cream pada setiap lapisan dan menjadikannya 8 lapisan (sy cuma dapat 4 )Saya juga tambah isi durian pada setiap lapisan butter cream.
Tutup seluruh kek dengan butter cream.
Sejukkan kek sebelum dipotong.





3 comments:

  1. Assalamualaikum Umi..Cakkkk, akak dtg sini pulakk..haha..Lawo betui kek span durian ni. Memang tak pernah mkn kek span perisa durian. Mesti sedap rasanya ni kan, esp utk peminat durian mcm akak.. :))

    ReplyDelete
  2. Salam umi,
    lamanya tak nampak umi. Baru perasan blog umi takde kat blog list saya.

    ReplyDelete
  3. Saya tak pernah lagi buat kek durian. Kalau ada stok, asik rasa nak buat pengat je. hehehe :D

    ReplyDelete